Πλευστότητα ίσον προστασία.
Ο υποβρύχιος κόσμος στο σύνολό του είναι πιο ευαίσθητος από ότι φαίνεται. Η απροσεξία μας στην κίνηση υποβρυχίως μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα στη ζωή των υποβρύχιων οργανισμών. Η δική μας υποχρέωση ως δύτες είναι να φροντίζουμε πάντοτε για την υδροδυναμική μας θέση με τακτοποιημένο το σύνολο του εξοπλισμού μας. Να φροντίζουμε ώστε αν επιθυμούμε να τραβάμε φωτογραφίες να σιγουρεύουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε καμία ζημιά στην προσπάθεια μας να πετύχουμε τη τέλεια λήψη. Απόλυτος έλεγχος του σώματός μας, της υποβρύχιας κίνησής μας καθώς η αποφυγή επαφής δικής μας ή του εξοπλισμού μας με οτιδήποτε κατοικεί στο βυθό πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.
Δεν είμαι απλά ένας δύτης είμαι πρότυπο συμπεριφοράς.
Καθημερινά πιστοποιούνται πολλοί νέοι δύτες αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται τον υπέροχο υποβρύχιο κόσμο. Άσχετα με το επίπεδο καταδυτικής εκπαίδευσης και εμπειρίας, όλοι οι δύτες ανεξαιρέτως πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή συμπεριφορά τους, παράδειγμα προς όλους, σε κάθε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είτε εντός είτε εκτός νερού.
Βγαίνοντας από το νερό αφήνουμε μόνο φυσαλίδες.
Ακλουθούμε ένα βασικό κανόνα συμπεριφοράς: Από το βυθό παίρνουμε μόνο φωτογραφίες, αναμνήσεις και σκουπίδια και αφήνουμε μόνο φυσαλίδες!
Η προστασία της υποβρύχιας ζωής είναι προτεραιότητα.
Δεν αγγίζουμε, κυνηγάμε, ή ταίζουμε οτιδήποτε κάτω από το νερό. Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους του βυθού φροντίζουμε οι πράξεις μας να μην προκαλούν ένταση ή επιθετικότητα και να μη διακόπτουν οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα τη στιγμή της επίσκεψής μας. Φροντίζουμε να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τις συμπεριφορές της υποβρυχίας πανίδας στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγουμε να επισκεφτούμε καταδυτικά και φυσικά ακολουθούμε πάντοτε τους τοπικούς κανόνες και νόμους.
Μη βγαίνεις από το νερό με άδεια χέρια.
Ο όγκος των σκουπιδιών που φτάνουν στη θάλασσα είναι τεράστιος. Πλέον υπάρχουν σκουπίδια ακόμα και στα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη. Οπουδήποτε υπάρχει συγκέντρωση σκουπιδιών η υποβρύχια ζωή καταστρέφεται και μαζί με αυτή οι τοπικές οικονομίες και η γενικότερη ευημερία. Η συμβολή των δυτών μπορεί να είναι καταλυτική. Σε κάθε κατάδυση αφαιρούμε ό,τι δεν ανήκει στο βυθό και κάνουμε καταγραφή των αντικειμένων που βγάζουμε. Η συμπεριφορά μας σαν δύτες πρέπει να χαρακτηρίζεται από την οικολογία σε συνδυασμό με τη στήριξη των τοπικών οικονομίων.
Επιλέγω υπεύθυνα τα θαλασσινά προϊόντα που θα καταναλώσω.
Η απειλητική μείωση σε πολλά θαλασσία είδη προκαλείται από την υπεραλιεία ενώ οι παράνομες πρακτικές αλιείας προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στα υποβρύχια περιβάλλοντα. Ως καταναλωτές έχουμε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη προστασία του συνόλου της υποβρύχιας ζωής. Ως δύτες μπορούμε να φροντίζουμε για την επιλογή ειδών που δεν βρίσκονται σε έλλειψη αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να ενθαρρύνουμε φίλους δύτες και όχι μόνο, καθώς και ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων να πράτουν το ίδιο.
Δράσε!
Οι δύτες μπορούν να είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της θάλασσας. Ιδιαίτερα σήμερα, οι δύτες σαν και εσένα επιλέγουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Μιλάμε για την αξία της προστασίας και της διατήρησης του συνόλου της ζωής στο βυθό, μοιραζόμαστε τις υποβρύχιες φωτογραφίες μας, αναφέρουμε τις όποιες αλλαγές ή καταστροφές σε τοπικά περιβάλλοντα και σημεία που επισκεπτόμαστε συχνά, στις αρχές. Παλεύουμε για αυτό που αγαπάμε!
Επιλέγουμε τον οικολογικό τουρισμό.
Είτε κάνουμε καταδυτικό τουρισμό είτε όχι πρέπει να φροντίζουμε συνειδητά για την επιλογή του ταξιδιωτικού μας προορισμού. Η επιλογή ξενοδοχείου με κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνο χαρακτήρα θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε ένα ξενοδοχείο για σωστή διαχείριση απορριμάτων, νερού, ενέργειας καθώς και συμμόρφωση με τους τοπικούς νόμους, κανονισμούς αλλά και παραδόσεις.
Ελαχιστοποιούμε το δικός μας αποτύπωμα άνθρακα.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ως αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη καθώς και την οξίνιση των ωκεανών. Η κατανόηση του φαινομένου καθώς και της συμμετοχής μας σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει στη μείωση της δικής μας αρνητικής συνεισφοράς.
Δώσε πίσω ό,τι μπορείς.
Οι θάλασσες και οι ωκεανοί βασίζονται αποκλειστικά στις δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες! Η συμμετοχή μας σε προγράμματα προστασίας των ωκεανών είτε ενεργά είτε ως χρηματική συνεισφορά μας επιτρέπει τη συνέχιση του τρόπου ζωής που τόσο αγαπάμε και θέλουμε να προστατεύσουμε. Ενημερώσου, προστάτευσε, καταδύσου!!
Πηγή: Project AWARE