Το ξυπνητήρι χτυπάει, τα μάτια ανοίγουν με το ζόρι αλλά στο μυαλό «παίζει» η κατάδυση που έχουμε κανονίσει σε λίγες ώρες με την παρέα μας! Αυτό ήταν! Η διαδικασία της κατάδυσης έχει ήδη ξεκινήσει! Το κλασικό check στον εξοπλισμό και φύγαμε για να συναντήσουμε το υπόλοιπο παρεάκι!
Φτάσαμε στο σημείο κατάδυσης…βουτήξαμε, ήταν σούπερ…πήγαμε μετά για το καφεδάκι μας…γελάσαμε…βγάλαμε φωτογραφίες….όλα ήταν υπέροχα!
Έφτασε λοιπόν ή ώρα να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Αλήθεια, τελείωσε η διαδικασία της κατάδυσης; Η απάντηση είναι όχι.
Η διαδικασία της κατάδυσης, για μένα τουλάχιστον και αυτό προσπαθώ να περνάω και στους μαθητές μου, τελειώνει της στιγμή που ο εξοπλισμός θα είναι πλυμένος καλά και ξεβγαλμένος από το «κακό» αλάτι.
Ναι το ξέρω, είναι η πιο βαρετή στιγμή στην όλη διαδικασία της αυτόνομης κατάδυσης. Ποιος από εμάς δεν έχει σκεφτεί «Πω πω να ήταν εδώ κάποιος πρόθυμος να μου πλένει τον εξοπλισμό και εγώ να χαζεύω τις υποβρύχιες φωτογραφίες που έβγαλα λίγες ώρες πριν…» αλλά δυστυχώς δεν…
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία πλυσίματος τους εξοπλισμού είναι, τις περισσότερες φορές, πολύ βαρετή αλλά πάντα αναγκαία και σημαντική. Ο εξοπλισμός μας έχει επάνω του αλάτι από το θαλασσινό νερό και αν μείνει εκεί θα τον φθείρει, θα τον αλλοιώσει. Προφανώς αποτελέσματα σαν και αυτά δε θα φανούν την επόμενη μέρα αλλά σε βάθος χρόνου θα μειώσουν το συνολικό χρόνο ζωής του εξοπλισμού μας. Επίσης ένας «κακο-πλυμένος» (που ταυτόχρονα σημαίνει κακο-συντηρημένος) εξοπλισμός αυξάνει τις πιθανότητες δυσλειτουργίας κατά τη χρήση του και συνεπώς κάποιου συμβάντος υποβρυχίως.
Γι αυτό το σωστό και καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, για να έχουμε τον εξοπλισμό μας για πολλά χρόνια και να προνοούμε-προλαβαίνουμε τη μη ορθή λειτουργία του κατά τη χρήση. Έτσι δεν είχαμε μάθει και στο Rescue Diver Course; Η πρόνοια είναι η καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα!
Υπομονή λοιπόν, καλό πλύσιμο με καθαρό νερό σε όλα τα κομμάτια του εξοπλισμού, προσοχή στις ιδιαιτερότητες κάποιων από αυτών όπως ο ρυθμιστής που πρέπει να έχει κλειστή την τάπα του για να μην μπει νερό μέσα, πλένουμε καλά όπου υπάρχει κλιπ ή βαλβίδα, καλό είναι να πλένουμε το BCD μας από μέσα που και που, έπειτα σωστή τοποθέτηση για να στραγγίξουν και να στεγνώσουν αποτελεσματικά. Ότι μας είχε μάθει δηλαδή ο εκπαιδευτής μας στο Open Water Diver Course.
Νοιαστείτε για τον εξοπλισμό σας και να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο τον προσέχετε θα σας προσέχει!
Καλά πλυσίματα σε όλους μας!