Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στην αυτόνομη κατάδυση είναι ότι η εξέλιξη δε σταματά ποτέ. Είτε ο δύτης είναι ένας μόλις πιστοποιημένος Open Water Diver είτε είναι εκπαιδευτής με 1000+ βουτιές, είναι τόσες πολλές οι πτυχές της αυτόνομης κατάδυσης και τόσο μεγάλα τα περιθώρια εξέλιξης – βελτίωσης που δεν υπάρχει «ταβάνι».
Στην αυτόνομη κατάδυση μπορεί κάποιος να εντρυφήσει όσο θέλει. Ίσως να θέλει να φτάσει έως ένα συγκεκριμένο επίπεδο (και δεν εννοώ επίπεδο εκπαίδευσης αλλά ποιότητας) και έπειτα να σταματήσει την προσπάθεια του για βελτίωση και απλά να βουτάει. Από την άλλη, κάποιος άλλος μπορεί να κυνηγάει συνεχώς την εξέλιξη του καταδυόμενος χωρίς αυτό να στερεί από την απόλαυση της βουτιάς. Όλα είναι υποκειμενικά.
Όλα ξεκινάνε από τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο δύτης στην εκπαίδευση. Οπωσδήποτε, για τη ολοκλήρωση ενός καταδυτικού σχολείου ο μαθητευόμενος θα πρέπει να εκτελέσει σωστά την εκάστοτε άσκηση και είναι ευθύνη του εκπαιδευτή να χαρακτηρίσει την εκτέλεση της άσκησης σωστή ή όχι.
Αν υποθέσουμε ότι ο μαθητευόμενος εκτελεί σωστά την άσκηση (π.χ. αφαίρεση μάσκας) αυτό σημαίνει ότι έχει «κατακτήσει» κιόλας τη συγκεκριμένη δεξιότητα; Η απάντηση είναι όχι.
Είναι ακριβώς το ίδιο με το δίπλωμα οδήγησης Ι.Χ. Όταν έκανα μαθήματα στη σχολή οδήγησης και έπειτα έδωσα εξετάσεις και πέρασα…ναι ήξερα πως να κάνω οπισθογωνία, ο δάσκαλος μου είχε δείξει και την εκτέλεσα σωστά. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Οι οπισθογωνίες που έχω κάνει, αμέτρητες και σαφώς ο αυτοματισμός μου, η αξιοπιστία μου καθώς και το επίπεδο μου στη συγκεκριμένη δεξιότητα κατά πολύ ανώτερο. Έτσι και με την αφαίρεση της μάσκας αλλά και με κάθε καταδυτική δεξιότητα! Η επανάληψη μας βελτιώνει, μας δείχνει τα λάθη μας και μας εξελίσσει!
Σαφώς, δεν είναι εύκολο για ένα καταδυτικό ζευγάρι να πάρει τον εξοπλισμό του και να καταναλώσει όλο τον αέρα του στα 5 μέτρα κάνοντας ασκήσεις…αλλά είναι εύκολο, όπως λεω και στους μαθητές μου, σε κάθε κατάδυση να κάνουν κάποιες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της στάσης ασφαλείας.
Ένα άλλο ερέθισμα για την εξέλιξη μας είναι να παρατηρούμε στοιχεία από άλλους, πιο εξελιγμένους από εμάς δύτες και να θέλουμε να τα υοθετίσουμε…το πως; Όλα ξεκινάνε από μία ερώτηση «πως μπορώ να το κάνω αυτό;» και συνήθως καταλήγουν και πάλι στην εκπαίδευση…
Τέλος, 2 συμβουλές θα μπορούσα να σας δώσω μέσα από αυτά που μου έχει δείξει η εμπειρία μου:
Καλή εξέλιξη σε όλους μας!