Προχωρώντας όλο και πιο βαθιά στο μαγικό κόσμο της κατάδυσης γρήγορα θα καταλάβεις ότι οι δύτες είναι τα πιο κοινωνικά πλάσματα του βυθού. Η διαδικασία είναι απλή: βουτάς, γνωρίζεις νέο κόσμο, αλλάζεις “υποβρύχια” buddies και τέλος, γνωστοί και φίλοι, όλοι μαζί μοιράζεστε στιγμές κάνοντας κάτι που αγαπάτε. Όσο όμως διασκεδαστικά κι αν είναι τα μεγάλα fun dives, με τις πολλές συμμετοχές και την επίβλεψη ενός επαγγελματία, υπάρχει και η μαγεία του να βουτάς μόνο με το καταδυτικό σου ζευγάρι.
Μια τέτοια καταδυτική εμπειρία σίγουρα σου δίνει πολλές ελευθερίες. Οι δυο σας ορίζετε το σημείο και το πλάνο. Ο καθένας λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά μαζί με τις ελευθερίες έρχονται και ευθύνες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δικό σου μέλημα. Αν, λοιπόν έχεις ήδη βρει το dive buddy σου και προγραμματίζετε την πρώτη σας βουτιά, αρκεί να δώσεις βάσει σε μερικά σημεία που θα κάνουν τη διαφορά!
Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:
ΣΤΟΧΟΣ: Ξεκινώντας την προετοιμασία μιας κατάδυσης, πρέπει πάντα να έχεις ένα ξεκάθαρο λόγο που βουτάς. Τι θα δω; Σε τί βάθος; Για πόση ώρα; Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα σε απασχολήσουν και θα πρέπει να τις καλύψετε με το ζευγάρι σου στο briefing σας. Κάπως έτσι θέτετε τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθείτε. Τα όρια όμως δεν είναι απαραίτητα εκεί για να τα φτάνουμε αλλά για να μην τα ξεπερνάμε. Αν λοιπόν οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν, θυμήσου ότι σημασία έχει μόνο η ασφάλεια!
ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ: Η πρώτη σου βουτιά χωρίς την επίβλεψη ενός επαγγελματία δεν χρειάζεται να είναι επιπλέον απαιτητική. Ένα ήδη γνωστό σημείο κατάδυσης που και οι δύο έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν ίσως αφαιρέσει λίγο την έξαψη του καινούργιου και της ανακάλυψης αλλά θα σου δώσει την απαραίτητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για μια βουτιά χωρίς περιττό άγχος.
ΠΥΞΙΔΑ: Αφότου πιστοποιήθηκες ίσως να μην ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις ξανά πυξίδα, όμως σε αυτή τη βουτιά είναι απαραίτητη για να προσανατολιστείς υποβρυχίως. Βεβαιώσου ότι και οι δύο είστε καλά εξοικειωμένοι με τη χρήση της και μη διστάσεις να κάνεις λίγη εξάσκηση στη στεριά εάν τη χρειάζεσαι. Αφού προετοιμαστείς κλείδωσε το βορρά στην διόπτευση που έχετε συμφωνήσει και εμπιστεύσου τη τυφλά. Χωρίς αμφιβολία κατά τη διάρκεια της βουτιάς θα πιστέψεις πως πηγαίνεις λάθος, όμως μη την αμφισβητήσεις. Η πυξίδα είναι αλάνθαστη!
ΗΧΗΤΙΚΗ & ΟΠΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν ο ήχος της ασημί κουδουνίστρας, που ο εκπαιδευτής σου χρησιμοποιούσε στα μαθήματα για να σου τραβά την προσοχή, ηχεί ακόμη στα αυτιά σου, προετοιμάσου να τον ξαναθυμηθείς. Ένα μέσο ηχητικής σήμανσης, αν και ενοχλητικό πολλές φορές, είναι απαραίτητο για την επικοινωνία με το ζευγάρι σου. Εξίσου σημαντική είναι και η επικοινωνία με την επιφάνεια, κυρίως δηλώνοντας τη θέση σου στο νερό. Έτσι μια σημαδούρα επιφανείας, ή ένα dsmb πρέπει να θεωρούνται πλέον κομμάτια του βασικού σου εξοπλισμού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ: Πριν φύγεις λοιπόν για την κατάδυση μένει μια τελευταία λεπτομέρεια που μπορεί να φανεί σωτήρια. Ενημέρωσε ένα τρίτο πρόσωπο για τη δραστηριότητα σου. Μοιράσου το πλάνο σου μαζί του και επικοινώνησε αμέσως πριν και μετά τη βουτιά. Έτσι ίσως γλιτώσεις και λίγο από τη μουρμούρα για το πού πας και τί κάνεις! Μην ξεχάσεις όμως και να ενημερωθείς. Τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτείς όλους τους φίλους που έχουν απίστευτες καταδυτικές ιστορίες να διηγηθούν. Ρώτα, μάθε λεπτομέρειες για το σημείο που θα επισκεφθείς και κράτα κάθε μικρό tip και συμβουλή που έχουν να σου πουν.
Μόλις λοιπόν κάνεις αυτή την πρώτη βουτιά με το buddy σου θα καταλάβεις πραγματικά τι είναι η αυτόνομη κατάδυση. Ίσως το να βουτάς μαζί με έναν άλλο δύτη είναι από μόνο του ένα σχολείο. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, όμως οι γνώσεις του πρώτου σχολείου πιστοποίησης (PADI Open Water Diver) είναι υπεραρκετές για να το τολμήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι θάρρος και λίγη όρεξη για περιπέτεια!